Hoe duurzaam is een kerstboom?

De kerst komt er weer aan! Dat betekent dat er weer massaal de kerstboom opgetogen wordt. Maar wat is nou de duurzaamste keuze? Een neppe of een echte boom? Dat vraagstuk behandelen we in deze blog.

 

Of je nou een echte of een neppe boom koopt, je belast op een bepaalde manier altijd het milieu. Als we bijvoorbeeld kijken naar een echte boom moet je met meerdere factoren rekening houden. Allereerst de manier van groeien, vaak worden er namelijk bestrijdingsmiddelen gebruikt bij het kweken van de bomen. Daarnaast is het gebruik van de grond ook niet erg duurzaam. De meeste echte bomen komen uit België, Denenmarken, Tsjechië en Polen. Al deze bomen moet natuurlijk vervoerd worden naar Nederland, ook dit is niet bepaald duurzaam.  

 

Een neppe boom produceren heeft meer impact op het milieu, maar deze gaan wel veel langer mee dan een echte boom. Volgens Milieu Centraal zorgt dat ervoor dat op lange termijn (6 tot 10 jaar) een kunstboom minder schade aanricht dan een echte boom.

 

Mocht je nou per se een echte boom willen, kies dan voor een kleine biologische boom waar geen bestrijdingsmiddelen voor zijn gebruikt.

 

En kijk uiteraard voor je kerstspullen op Huurplek!